ההגנה על זכויות יוצרים באינטרנט
ספרה החדש של עו"ד רחל אלקלעי "ההגנה על זכויות יוצרים באינטרנט" (בהוצאת בורסי) עוסק באחת התופעות החברתיות, התרבותיות והמשפטיות החשובות ביותר שאירעו באינטרנט בתחילת המאה ה-21.
התפתחות הטכנולוגית באינטרנט והעובדה שהאינטרנט מאפשר יצירת עותקים בכמות בלתי מוגבלת ובאיכות הזהה במדויק לעותק המקורי, בצירוף העובדה שהאינטרנט מאפשר הפצה אנונימית של אותם קבצים פיראטיים, כל אלה עוררו אתגרים חדשים ושאלות רבות בנוגע לעתידם של דיני זכויות יוצרים.
במשך למעלה מעשור, התפתחו תהליכים משפטיים בתגובה לאתגרים אלה. עובדה זו מצריכה התמודדות עם שאלות רבות של העידן הטכנולוגי, ביניהן:
איזון האינטרסים בין יוצרי היצירות, המעוניינים להמשיך להגן על יצירותיהם גם בעידן האינטרנט, אל מול תפיסות חדשות ונורמות תרבותיות חדשות של הציבור, אשר ביקש לעצמו מקסימום גישה ליצירות המוגנות ללא תשלום וללא הרשאה.
כמו כן, יש לשאול האם ניתן להגביל באמצעות חוזה מקוון או באמצעות הטכנולוגיה של מערכת ניהול זכויות דיגיטלית (DRM) את זכות "השימוש ההוגן" אשר נתונה לציבור על פי דיני זכויות היוצרים של העולם הישן.
שאלה אחרת העולה היא האם ניתן לפתור את בעיית האיזון בין האינטרסים השונים באמצעות יצירה של מודלים עסקיים אלטרנטיביים, והאם מודלים כגון החנות הדיגיטלית של APPLE (iTunes), יכולה להוות תחליף חוקי הולם הנלחם בתופעת הפיראטיות.
תעשיית זכויות היוצרים נאבקת בפיראטים:
ראשית, מלחמה ישירה נגד הפיראטים המפרים זכויות יוצרים באינטרנט, גם אלה אשר מבצעים העתקה פרטית בביתם, ובעיקר מלחמה בבעלי הפלטפורמות הטכנולוגיות המאפשרות שיתופי קבצים ועל ידי כך הפרות מסיביות של זכויות יוצרים.
שנית, פיתוח הגנות טכנולוגיות וכן שינוי חקיקת זכויות יוצרים באופן אשר ימנע עקיפות של טכנולוגיות הגנה אלה.
שלישית, שימוש בחוזים באינטרנט כאמצעי לסעד עצמי ולהגנה מפני שימוש בלתי מורשה ביצירות מוגנות.
הספר בוחן מגוון נושאים ושאלות אלה בהיבט של משפט השוואתי על פי גישת הדין בארצות הברית ובאירופה. הספר מיועד לאנשי אקדמיה, לאנשי הפרקטיקה העוסקים בתחום ולציבור הרחב המעוניין להבין את אחת התופעות המרתקות ביותר במפגש המשפט עם הטכנולוגיה
|